Harmath Kerámia

harmath mihaly keramia cserepkalyha

info@moderncserepkalyha.hu
+36-20-9132-443
moderncserepkalyha.hu
facebook.com/harmathkeramia

2045, Törökbálint, Október 6. utca 1.

Bemutatkozás

A keramikus, cserépkályhás szakmához való elkötelezettségem családi tradíció folytatásával már az 1800-as évek közepétől származtatható. A Thuróczy Testvérek Manufaktúrája a Nógrád megyei Szirákon, a Teleki-Dégenfeld család uradalmi központjában és egyben járásközpontban működött az 1800-as évek közepétől. Csempegyártás a II. világháborúig folyamatosan tartott, de a háború és az utána következő szocializmus végett vetett a kályhagyártásnak. Thuróczy Jenő, mint az utolsó kályhásmester a dinasztiából 1970-ig még épített cserépkályhákat. Halálával egy több, mint 100 évig tartó, magas színvonalú alkotóműhely története záródott le. Kiemelkedő munkásságuk a Felvidéktől, Erdélyig főúri kastélyokban és polgári kúriákban, parókiákban képviselte a Thuróczy Testvérek műhelyének jó hírét.
Ezeken az alapokon iparművészként igyekszem hozzájárulni a legmodernebb fűtési lehetőségek esztétikus kivitelezéséhez.

Keramikus iparművészként 1989 óta, de keramikusként már 1984 óta folyamatosan foglalkozom a cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével a hagyomány és a modernitás jegyében. Tevékenységem alapvetően alkalmazott műfaj, hiszen a belsőépítészet és a lakberendezés által meghatározott, különböző stílusú környezetbe illő műalkotásokat kell megtervezni és megalkotni. Ezért munkásságomban a klasszikus polgári cserépkályháktól a modern polgári formavilágon keresztül, akár a szokatlan lehetőségek irányába is találni újszerű megoldásokat. A munkafolyamatoknak alapja mindig a helyszínhez igazított egyedi tervezés. A kivitelezésben pedig a kézművesség keretein belül rugalmasan lehet megalkotni a ma és a holnap irányt adó cserépkályháit. Ez a kivitelezési mód a kísérletezés és az egyedi formázás szabadságát biztosítja. A gyári háttér pedig a korunk fejlett technológiáinak, szabványainak alkalmazásával tudja biztosítani a korszerű és gazdaságos fűtésmód esztétikáját a lakásokban. Az ilyen cserépkályhák megépítését kiváló mesterek a fejlett technológia és alapanyagok alkalmazásával, az esztétikai minőséghez illő professzionális kivitelezéssel végzik.

Tervezés

Formaalkotó designerként munkásságom mindent megalapozó, elsődleges része a tervezés. A tervezés folyamatát egymásra épülő kategóriákban, tervezési csomagokban építem fel. Az első konzultációs csomagban az igények felmérésével kezdődően tanácsadáson keresztül koncepciós terv elkészítéséig tart a folyamat. Ebben szereplő illusztratív megjelenítés mellett igény szerint 3D tervezés különböző mélységű alkalmazásával lehet a döntést elősegítő láttatást megoldani. A 3D tervezés alapja lehet a gyártás és az építés folyamatának. Erre épül rá a komplett tervezési csomag, amibe a sokoldalúan kivitelezett, dokumentált kivitelezési terv mellet igény szerint szakemberek bevonásával komplett műszaki tervezést is be lehet emelni.

Kézműves kivitelezés

• Alapanyag: Creaton 40% samott tartalmú, plasztikus agyag;
• A csempék hagyományos kézi formázással készülnek. A kézzel hengerelt agyaglap a gipsznegatívba préselve nyeri el a végső formáját.
• Száradási folyamat legideálisabb pontján a gipszformából kivett csempéket utóigazítások befejeztével megfelelő körülmények között, nagy odafigyeléssel kell szárítani tovább.
• A száradás után először 900 ºC-on kerül kiégetésre.
• A második égetés előtt hagyományos öntési technológiával kerül a csempére a máz. Ezután kerül sor az 1000-1020°C körüli mázas égetésre.
• A kész csempék dobozokban csomagolva kerülnek szállításra.

Gyári kivitelezés

Az általam tervezett és a kézműves kivitelezéssel gyártott cserépkályhák gyártásán túl a Szadai Kályhacsempe gyár technológiai hátterével lehetőség nyílik az egyedi design széleskörű terjesztésére. Mennyiségi korlátok nélküli elérhetősége az egyedi iparművészet modern és klasszikus formavilágának új dimenziót nyit a hazai cserépkályha kínálatban, ami a megrendelőkön kívül az egész kályhás szakma számára is új lehetőségeket biztosít.

Partneri kapcsolatok

Költőcsempe – Szadai Kályhacsempe gyár (2111 Szada, Corvin u. 24.)

Kiss Kandallóajtó kft.

Referenciák

Kapcsolatfelvétel

Az alábbi űrlap kitöltésével közvetlenül kapcsolatba léphet Tűzvilág Partnerünkkel.
Kérjük vegye figyelembe, hogy a kapcsolati űrlap nem árajánlat kérésre szolgál. Az árajánlat kidolgozása egy tervezési-egyeztetési folyamat része, azt előre megadni a helyszín és a feltételek ismerete nélkül nem lehet.

[recaptcha]