Főoldal Kályhák

Kályhák

csempekalyha

A fatüzeléses kályhák között még mindig a cserépkályha vagy – helyesebben – csempekályha a legnépszerűbb, de egyre több helyütt találkozhatunk más kályhatípusokkal is.

A csempekályhák fő jellegzetessége, hogy falazatuk kályhacsempéből épül, amely mögött közvetlenül valamilyen füstjáratrendszer található. A tűztér és az első járatok rendszerint samottból épülnek, a további járatokat tetőcseréppel vagy vékony samottlapokkal falazzák.

A tömegkályhák nem régóta épülnek hazánkban. A hagyományos cserépkályhákhoz képest a robusztusabb fűtőeszközök: lassabban melegednek fel, ugyanakkor lassabban is hűlnek le, hőtároló kapacitásuk jelentős. Könnyűszerkezetes, vagy jól hőszigetelt házakban ideális. Skandináv, orosz és amerikai típusai vannak.

A kéthéjú vagy légréses kályhák főleg a német és osztrák területeken terjedtek el, Magyarországon még kevesen építik. A kályha belső magja egy kizárólag samottból épülő járatrendszer, amely köré egy különálló (légréssel elválasztott) külső falazat épül. A kéthéjú kályhák szintén jelentős hőtároló kapacitással bírnak, alacsony energiaigényű otthonok kiváló fűtőeszköze. Külső megjelenésük az építési technológia miatt gyakorlatilag bármilyen lehet.

Téglakályhák kifejezetten elterjedtek az elmúlt évtizedekben Magyarországon. Járatrendszerük, felépítésük azonos a cserépkályhákkal, azonban külső falazatuk – kályhacsempe helyett – élére állított téglából épül. Felületük lehet nyers tégla vagy vakolt.

Takaréktűzhelyek a földgáz elterjedésével szinte teljesen kiszorultak a konyhából, jobbára csak kültérben, nyárikonyhák részeként találkozhatunk velük.

Mobil vagy hordozható cserépkályhák inkább a szállíthatóságot jelölik. Kis méretük ellenére elég jó a hőtárolásuk.

Kapcsolódó cikkeink