Amikor kemencében sütésről beszélgetünk, hajlamosak vagyunk csak a pizzára, a kenyérre, esetleg a kenyérlángosra gondolni. Pedig, ha visszatekintünk a kemencék történetére, hamar felsejlik, hogy régen nem is volt gáztűzhely, így csaknem minden fontosabb ételt a kemencében vagy sparhelten készítettek nagyanyáink. Ennek tudatában meglehetősen igazságtalan volna, ha egy kemencét nem használnánk ki bőségesen, igaz?
Íme, néhány recept ötlet a kenyéren és pizzán túl
Rozmaringos tarja
Hozzávalók körülbelül 6 személyre:
- 2 kg sertéstarja
- 1 kg újburgonya
Páchoz:
- 1 dl balzsamecet
- néhány evőkanál olívaolaj
- 2 friss rozmaring ág
- kakukkfű, só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Kora reggel jól befűtünk a kemencébe, s ezzel egy időben bepácoljuk a húst. A pác hozzávalóit egy nagyobb tálban keverjük el. A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, alaposan beleforgatjuk a pácba, lefedjük, és a hűtőbe tesszük.
A húsokat sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből.
Az újkrumplit alaposan megmossuk, kicsit ledörzsöljük (a dörzsölést segíthetjük sóval, így könnyen lejön a felesleges héja, és kellemesen átjárja a só). Félbevágva egy tepsibe helyezzük, ízlés szerint sózzuk.
Ha a kemence már elég meleg (körülbelül 200°C), rátesszük a krumplira a húst, alufóliával lefedjük, és betesszük kemencébe.
Legalább egy óráig hagyjuk sülni, majd egy óra múlva már rápillanthatunk. Az ételnek nagyjából másfél óra sütésre lesz szüksége.
Töltött káposzta kemencében sütve
Hozzávalók körülbelül 20 db töltelékhez:
- 1 közepes fej káposzta
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kg sertés dagadó és marhahús darálva vegyesen
- 50 dkg füstölt hús
- 1 kisebb darab szalonna bőr
- 15 dkg rizs
- só, bors ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsomlé
- zsír
- pirospaprika
Elkészítés:
A káposztát tegyük sós, forrásban lévő vízbe, leveleit abáljuk meg.
Töltelék:
A zsíron pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd kihűlés után keverjük a húshoz . Ezt fűszerezzük, és hozzákeverjük a rizst. Egy káposztalevélbe egy evőkanálnyi tölteléket tegyünk, és csavarjuk fel úgy, hogy a két végén ne tudjon kibomlani.
Az edényünk aljába, amiben a káposztát fogjuk főzni, tegyük bele a szalonna bőrt. Szórjuk meg egy adag savanyú káposztával. Erre tegyük sorban, egymás mellé a töltelékeket. Tegyük közé a füstölt hús darabokat. A tetejét borítsuk be a maradék savanyú káposztával. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. Öntsük rá a paradicsom levet, majd süssük forró kemencében legalább 3 órán keresztül.
Ha letelt a 3 órányi sütési idő, készítsünk rántást zsíron, egy kevés liszttel és pirospaprikával.
Öntsük rá a káposztára, majd alaposan forgassuk meg a fazekat jobbra-balra úgy, hogy a rántás mindenhová eljusson. A káposztát kavarni nem szabad, különben szétesnek a töltelékek. Ezt követően hagyjuk a kemencében még fél órán át.
Mézes csirkecombok cukkini ágyon
Hozzávalók:
- 2 kg cukkini,
- 3 dl étolaj,
- 2 evőkanál delikát,
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum,
- őrölt bors, őrölt kömény, őrölt rozmaring, kakukkfű ízlés szerint
- 4 evőkanál ketchup,
- 4 db babérlevél,
- majoranna, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 kg újburgonya,
- 4 fej vöröshagyma,
- 2 fej fokhagyma,
- 4 db fehérpaprika,
- 4 db paradicsom,
- 1/2 kg csiperke gomba,
- 3 kg csirkecomb,
- 4 evőkanál akácméz
Elkészítés:
Az étolajat a ketchuppal és a fűszerekkel keverjük össze egy nagyobb tálban. Egyik felét a csirkecombokra, másikat a zöldségekre rakjuk.
Az így elkészült húsokat 2,5 órát tároljuk hűtőben. Amíg a hús, és a zöldség pácolódik, fűtsük fel a kemencét.
A zöldségeket a tepsiben terítsük el egyenletesen, és helyezzük rá a csirkecombokat. Takarjuk be a tepsit alufóliával, és így helyezzük a kemencébe. A csirkének körülbelül 1 órányi sütésre van szüksége. Ezt követően vegyük ki a kemencéből, és alaposan kenjük be a csirkecombokat a mézzel. Ha ez elkészült, fólia nélkül tegyük vissza a kemencébe további 15 percre, és süssük ropogósra.
Bármelyik receptet is választja, mindegyikhez jó étvágyat kívánunk!
Egy dologra kell csak ügyelni: az ételeket csakis hőálló cserépedényben, vaslábasban, vagy megfelelő tepsiben tehetjük a kemencébe!
S ha kedvet kapott a kemencék és a kemencében való sütés-főzéshez, kattintson át inspirációkért a galériánkban lévő kemencéket, és tekintse meg a kemencében való sütésről szóló cikkeinket is.
Képek és receptek forrása:
Nosalty
Babette-Babettefz.blogspot.hu
SülveFőve.nlcafe.hu