A márciusi hideg idén váratlanul ért minket, bevalljuk, már a grillezős posztokat szerettük volna előkészíteni. De nem hagyjuk magunkat! Kanadai barátainktól kaptunk néhány tanácsot hogyan lehet grillezni, akár télen is.
1. A grillező helyének megválasztása
Télen különösen fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. A szabadtér nyilván adott, de ne engedjünk a csábításnak: nem szabad a grillezőt közel vinni épülethez, éghető anyagokhoz, esetleg tető alá, csak azért, hogy védjük magunkat a széltől, hidegtől. Tartsunk legalább 3 méter távolságot éghető épületszerkezetektől, és garázsban vagy zárt térben soha ne grillezzünk!
2. A megfelelő grillező
A téli grillezés két fajta grillezővel megy hatékonyan. Az egyik a gázzal működő grillező a másik a kerámia vagy samottbetétes faszenes grill. Mindkettő zárható, így könnyebben felmelegszik és jobban tartja a hőt is. Persze, ha csak mezei grillezőnk van, akkor sem kell lemondanunk a téli (márciusi…) grillezés örömeiről, mindössze egy különleges összetevőre lesz szükségünk:
3. Türelem
Győződjünk meg róla, hogy elég időnk áll rendelkezésre az előmelegítésre. Szánjunk erre legalább 20 percet. Közben akár el is lapátolhatjuk a havat, de a grillező melegítését körültekintően végezzük el, mielőtt rátesszük a húsokat, kolbászkákat. Nyáron 30 fokban egész más a helyzet. De nézzük az előnyöket: nem kell tartanunk a legyektől, és attól sem, hogy a hús idő előtt kiolvad (csak vissza ne fagyjon…).
Bónusz tipp: tartsunk kéznél mindig plusz egy adag tüzelőt/faszenet. Számítsunk arra, hogy 20-30%-kal több tüzelőre lesz szükségünk mint augusztusban.
4. Ne nyitogassuk a fedelet!
A grillezés szerelmesei mind ismerik azt az érzést, amit a hús sercegése vált ki az emberből és ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy folyamatosan ellenőrizzük, kontrolláljuk a hús alakulását. Nos, télen más a helyzet. Emlékezzünk vissza a türelemre… ha van fedele a grillünknek, akkor hagyjuk rajta, ne nyitogassuk. Csak a felesleges gőzt engedjük távozni a szellőzőkön.
5. “Szezonális” ételek
A fedős dologgal még nincs vége. Fontos, hogy olyan ételeket válasszunk téli grillezéshez, amelyek vagy gyorsan elkészíthetőek, vagy kifejezetten alacsony sütéshőmérséklettel, lassú tüzet igényelnek. Slow cooking – ahogy az egyre terjedő főzési irányzat is tanácsolja. Ha ilyen ételeket választunk, a fedőt nem kell gyakran emelgetni, szép lassan elkészül az étel. Megvan a szabadidős program és nem hagyjuk, hogy a márciusi havazás ettől megfosszon minket!
6. Biztonság mindenekelőtt
Nem a víz az egyetlen, ami megfagyhat télen. Ha gázzal üzemeltetett grillünk van, ellenőrizzük a csatlakozásokat, tömlőket nehogy szivárgás legyen, valamint számítsunk arra, hogy a gáz nehezebben fog kijönni a palackból a hidegben.
Bónusz tipp: a balesetek megelőzése szempontjából fontos, hogy a grillezőhöz vezető kerti utakat tegyük biztonságossá: ne legyenek csúszósak, havasak, nehogy túlságosan is emlékezetes legyen a téli grillezés.
7. Gombolkozzunk be!
Ok, ha már idáig elolvasta ezt a cikket, tudjuk, hogy Ön eltökélt és meg fogja csinálni! A tél nem tolhat ki Önnel! De bármilyen kemények is vagyunk, a fagy még keményebb lehet. Elfagyott ujjvégekkel nem jó grillezés után lábadozni. Szóval öltözzünk fel rétegesen, elsősorban lábra kell figyelni, mert felül a grill melegen tart és ez becsaphat minket. És a sálat, egyéb lógós indiánsapkát most mellőzzük vagy tűrjük be alaposan!
8. Apróságok a grill körül
Télire minden normális élőlény behúzza magát egy kis repedésbe, fészekbe, ahol átvészelheti a (márciusi) fagyokat. Mielőtt nekikezdnénk a grillezésnek óvatosan ellenőrizzük a grillező belsejét (egerek, poloskák, katicák) illetve a tüzelő közé is sok apróság elbújhat, amit nem szívesen szeretnénk viszontlátni a grillezőben.
9. „Lézeres” hőmérő
A „lézeres” infrahőmérők jó szolgálatot tehetnek a grillezés során, különösen télen. Távolról ellenőrizhetjük, hogy még izzik-e a parázs az ételünk alatt.
10. Legyen világosság
Noha már meteorológiailag tavasz van, a nappalok hosszabbak, azért gondoskodjunk egy kis extra fényről, így könnyen láthatjuk, hol is tart a grillezés. Főleg ha ránk sötétedik… mert hideg van…
… reméljük hamarosan már nem ilyen posztokkal kell szolgáljunk, hanem igazi tavaszi hangulatban készülhetünk a nyári ízekre!
Források:
www.barbecuesgalore.ca
www.gastroportal.at
www.factorybuysdirect.com/kamado-grills/